Over

Op 1 juli 2017 ging een nieuw Toneelhuisinitiatief van start: P.U.L.S. of voluit Project for Upcoming Artists for the Large Stage. 
P.U.L.S. is een onderneming die - over een periode van vier jaar - getalenteerde jonge theatermakers op eigen tempo laat doorgroeien naar de grote scène. Vijf internationaal gerenommeerde theatermakers kijken als bondgenoten en gesprekspartners mee: Jan Fabre, Jan Lauwers, Alain Platel, Ivo van Hove en initiatiefnemer Guy Cassiers.  

In het P.U.L.S.project gaan vier recent afgestudeerde theatermakers aan de slag: Hannah De Meyer, Lisaboa Houbrechts, Timeau De Keyser en Bosse Provoost. Allen lieten zich de voorbije jaren opmerken met bijzonder theaterwerk. Allen spraken ze uitdrukkelijk de wens uit te willen creëren en regisseren voor de grote zaal. In de komende vier jaar zullen zij een aantal kleinschalige projecten creëren en minstens één project voor de Bourlascène. Tussendoor spenderen zij flink wat tijd als regieassistent of dramaturg op de werkvloer bij Cassiers, Fabre, Lauwers, van Hove of Platel. De artistieke dialoog die daar ontstaat is een cruciaal onderdeel van deze onderneming. Deze website doet verslag van al deze projecten en van de processen die eraan voorafgaan. 

De makers van P.U.L.S. opereren hoofdzakelijk vanuit een eigen, gemeenschappelijke ruimte in De Vrièrestraat. Het idee voor die eigen ruimte maakt de verhoudingen tussen P.U.L.S. en Toneelhuis/Bourlaschouwburg duidelijk. Een eigen ruimte, een eigen artistieke, mentale plek symboliseert de onafhankelijkheid van makers van P.U.L.S. Zo kan de dynamiek die daar ontstaat ook een inspiratiebron zijn voor de grote structuur waarbinnen P.U.L.S. zich ontwikkelt.